Paramee’s Pork Curry with Pea Eggplant and Kaffir Lime Leaves

Paramee has been coming to Goodwill for four years. She will show you how to make Pork Curry with Pea Eggplant and Kaffir Lime Leaves, or Panang Curry (แกงพะแนงหมู).

Panang Curry is one of the dishes that is part of Thai identity. I love to cook it by myself, even all the finer details. It is a pleasure the moment when it is cooked and I share it with my family, because all the process of cooking will show them my love and care.
-Paramee (Yo)

If Paramee’s story inspired you, please help us to support more women like her to build a brighter future for themselves by making a donation. Thank you.

Recipe for Pork Curry with Pea Eggplant and Kaffir Lime Leaves

Ingredients
Curry paste เครื่องแกง:

  • Long dry chili deseeded พริกชี้ฟ้าแดงเอาเมล็ดออก 20 g / กรัม
  • Red shallots หอมแดง 80 g / กรัม
  • Thai garlic, peeled กระเทียมไทยปอกเปลือก 10 g / กรัม
  • Galangal ข่า 15 g / กรัม
  • Kaffir lime zest ใบมะกรูด 1tbs / ช้อนโต๊ะ
  • Coriander roots รากผักชี 1tbs / ช้อนโต๊ะ
  • Coriander seed เมล็ดผักชี 1tbs / ช้อนโต๊ะ
  • Cumin seed ยีหร่า 1tsp / ช้อนโต๊ะ
  • Peanut, blanched and peeled ถั่วลิสงคั่วไม่มีเยื่อแดง 2tbs / ช้อนโต๊ะ
  • Shrimp paste กะปิ 1/2 tsp / ช้อนชา

Remaining ingredients ส่วนผสม:

  • Pork tenderloin หมูสันนอก 300 g / กรัม
  • Coconut cream หัวกะทิ 2 cup / ถ้วย
  • Pea eggplant มะเขือพวง ½ cup / ถ้วย
  • Kaffir lime leaves, torn ใบมะกรูด ¼ cup / ถ้วย
  • Green hot chilli พริกชี้หนูสีเขียว 3tbs / ช้อนโต๊ะ
  • Fish sauce น้ำปลา 4tbs to taste / ช้อนโต๊ะ หรือ มากน้อยตามความชอบ
  • Palm sugar น้ำตาลปี๊บ 2tbs / ช้อนโต๊ะ

Instructions ขั้นตอนการปรุง

  • Make curry paste by soaking the chillies in water for 10 minutes. Drain and add to the pestle and mortar. Pound until fine, and then add the rest of the paste ingredients.
    เริ่มทำเครื่องแกงโดยนำพริกชี้ฟ้าแห้งที่เอาเมล็ดออกไปแช่น้ำประมาณ 10 นาที จากนั้นนำพริกไปตำเป็นอันดับแรกจนละเอียด และตามด้วยส่วนผสมอื่นๆ จนละเอียดดี พักไว้
  • Clean and slice the pork.
    ล้างเนื้อหมูให้สะอาด หั่นเป็นชิ้นพอคำ
  • Heat coconut cream on a medium heat. When it starts to separate, add curry paste and keep stirring until fragrant.
    นำกระทิตั้งไฟ สังเกตว่ากะทิเริ่มร้อนแต่ยังไม่ถึงกับเดือด นำเครื่องแกงที่เตรียมไว้ใส่ลงไป ผัดตลอดจนเครื่องแกงเริ่มสุก สังเกตจากกลิ่นหอมที่มากขึ้น
  • Add pork, then season with fish sauce and palm sugar mix. Cook and add pea eggplant and kaffir lime leaves. Keep stirring until cooked. It will taste salty and sweet.
    จากนั้นใส่หมูลงไป ปรุงรสด้วยน้ำปลา และน้ำตาล ตามด้วยมะเขือพวง และใบมะกรูด ผัดให้ส่วนผสมเข้ากัน ทดสอบด้วยการลองชิมแกง รสชาติจะมัน เค็ม และหวานในแบบของแกงพะแนง
  • Serve and enjoy!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s