Ruby Syrup and Coconut Cream with Nuch

Nuch moved to Bangkok when she was just 12 years old to work as a maid. She has been coming to Goodwill for 3 years now. She will show you how to make a Thai dessert – Ruby Syrup with Coconut Cream.

Ruby with syrup and coconut cream is my favorite sweet. I want to share the recipe with you because I want everyone to try cooking it and to enjoy it like I do.
– Nuch
Enjoy! And please make a donation before the end of January 2016 to be listed among our Holiday Cooking Project supporters.

Recipe for Ruby Syrup with Coconut Cream:

Ruby Ingredients ทับทิม

  • Water chestnuts, cubed แห้วหั่นเต๋า 1 cup / ถ้วย
  • Tapioca flour แป้งมันสำปะหลัง 1 cup / ถ้วย
  • Arrow root flour แป้งท้าวยายม่อม 2 tbs / ช้อนโต๊ะ
  • Red thick syrup for soaking น้ำหวานสีแดงสำหรับแช่

Method วิธีทำ

  • Mix tapioca flour and arrow root flour. ผสมแป้งมันสำปะหลัง และ แป้งท้าวยายม่อมเข้าด้วยกัน
  • Place the water chestnuts in the syrup for 15 minutes then put in the flour mix and stir until covered with flour. นำแห้วที่หั่นเต๋าเตรียมไว้แล้วไปแช่ในน้ำหวานสีแดงประมาณ 15 นาที จากนั้นนำไปคลุกกับแป้งที่ผสมไว้จนแป้งเกาะทั่วทั้งหมด
  • Bring the water to boil, add water chestnuts, stir until cooked and put in the iced water. Then strain and set aside. ต้มน้ำสำหรับลวกทับทิม เมื่อน้ำเดือด นำแห้วที่คลุกแป้งไว้แล้วลงต้ม สั่งเกตว่าแป้งที่ครอบคลุมแห้วสุกแล้ว ตักออกแล้วนำไปแช่ในน้ำเย็น จากนั้นนำมากรองออกจากน้ำเย็น

Syrup Ingredients น้ำเชื่อม

  • White sugar  น้ำตาลทรายขาว 2 cup / ถ้วย
  • Jasmine water  น้ำลอยดอกมะลิ 1 ½ cup / ถ้วย

Method วิธีทำ

  • Mix sugar and jasmine water and bring to boil, then set aside.
    ผสมน้ำตาลและน้ำลอยดอกมะลิ จากนั้นนำไปต้มจนเดือน พักไว้ให้เย็นตัว

Coconut Cream Ingredients น้ำกะทิ

  • Coconut cream กะทิสด 1 cup / ถ้วย
  • Salt ½ tsp เกลือ  ½ tsp / ช้อนชา

Method วิธีทำ

  • Mix and dissolve the salt in coconut cream. ผสมกะทิสดกับเกลือคนให้เข้ากัน

Put it together วิธีเสิร์ฟ

  • Place the ruby in a bowl, add syrup and top with coconut cream. Then add the ice on top. Optional: Add young coconut meat and jack fruit on top. นำทับทิมใส่ลงไปจัดในถ้วย จากนั้นตามด้วยน้ำเชื่อม ราดด้วยน้ำกะทิ เพิ่มน้ำแข็งลงไปด้านบน หรืออาจเพิ่มเติมด้วยการโรยมะพร้าวอ่อนและขนุนเพื่อเพิ่มความหอม
  • Serve and enjoy!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s